H αλήθεια για τη διαχείριση του Τρεπεκλή για τα απορρίμματα

Τρεπέκλας με κράνος

 

Το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης

Ο κύριος Τρεπεκλής συνεχίζει να διαδίδει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο (ομιλίες, τηλεοπτικές διαφημίσεις και συνεντεύξεις, έντυπα άρθρα, κοινωνικά δίκτυα), ότι στην τελευταία θητεία του ως δήμαρχος είχε κάνει σημαντικά βήματα, για να δρομολογηθούν λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Το 2014 δεν υπήρχε μελέτη κατασκευής εργοστασίου στο Τεμπλόνι, παρά μόνον προμελέτη.  Με βάση αυτήν ξεκίνησε ο ανταγωνιστικός διάλογος μεταξύ ενδιαφερόμενων εταιρειών και μόνον ΕΑΝ γινόταν διαγωνισμός και επιλεγόταν ανάδοχος, μόνον τότε ο ανάδοχος θα συνέτασσε την μελέτη.  Ούτε άδεια κατασκευής εργοστασίου υπήρχε, ούτε έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Αυτά έχουν επιβεβαιώσει επανειλημμένως τόσο ο δήμαρχος Κέρκυρας, όσο και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου σταμάτησε δικαιολογημένα, διότι το έργο ήταν επίτηδες υπερδιαστασιολογημένο. Δηλαδή, ενώ η Κέρκυρα παράγει περί τους 67.000 τόνους ετησίως, εκείνο το εργοστάσιο θα είχε δυναμικότητα για πάνω από 80.000. Παραλλήλως, θα υπήρχε πρόβλεψη για ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες, οι οποίες αν δεν καλύπτονταν, τότε θα έπρεπε ο δήμος να πληρώνει αποζημίωση στον –οποιοδήποτε- ιδιώτη διαχειριστή του εργοστασίου. Γιατί άραγε;
Ποιοι θα έβγαιναν κερδισμένοι από ένα τέτοιο σχέδιο;
Σίγουρα όχι ο λαός της Κέρκυρας

Επομένως, το σχέδιο του κυρίου Τρεπεκλή για ένα μεγάλο εργοστάσιο μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. θα επιβάρυνε οικονομικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Κέρκυρας. Επίσης, ακόμα κι αν αυτό είχε γίνει σωστά, η διαχείριση απορριμμάτων δεν εξαντλείται σε ένα ή περισσότερα εργοστάσια για να γίνει αποδοτική. Απαιτεί δέσμη μέτρων και μία ολοκληρωμένη πολιτικής, η οποία θα φροντίζει να αλλάξει το σύστημα και να επιτευθούν υψηλες αποδόσεις σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας διαχείρισης. Από τη διαλογή στην πηγή και την αποκομιδή, έως τη διάθεση των προϊόντων ανακύκλωσης.

Επομένως, ακόμα και εάν προχωρούσαν όλα ομαλώς τότε, θα χρειαζόταν ακόμη αρκετός χρόνος πριν έχουμε εργοστάσιο. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι ακόμα κι αν προχωρούσε ένα τέτοιο έργο δε θα επέφερε ουσιαστική αλλαγή.

Εργοστάσιο και ξερό ψωμί;

Δύο ακόμη σημεία είναι πολύ σημαντικό να τονιστούν. Πρώτον, ότι ο τύπος εργοστασίου για το οποίο ενδιαφέρεται ο κύριος Τρεπεκλής συνεπάγεται μεγάλη και συνεχή ανάγκη για χώρους ταφής.
Με βάση το γεγονός ότι η Κέρκυρα είναι τόσο πυκνοκατοικημένη και δομημένη, αλλά και με βάση τις –δικαιολογημένες- κοινωνικές αντιδράσεις και ανησυχίες, πού θα γίνουν νέοι χώροι ταφής;

O κύριος Τρεπεκλής θέλει να επεκτείνει επ’ αόριστον τη χωματερή-ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Γιατί άραγε;

Δεύτερον, επί θητείας του κυρίου Τρεπεκλή είχε γίνει προμήθεια κάδων για τη χωριστή συλλογή και άλλων υλικών (δρομολογημένη από τη δημοτική αρχή Μικάλεφ). Επί θητείας Τρεπεκλή είδαμε να τοποθετούνται ανοργάνωτα σε διάσπαρτα σημεία του νησιού κίτρινοι κάδοι. Αφού ταλαιπωρήθηκαν αρκετά (με μετακινήσεις, φθορές κ.α.) και δε χρησιμοποιήθηκαν όπως προορίζονταν, τελικά αποσύρθηκαν στο Τεμπλόνι.

Αυτή είναι η αποτελεσματικότητα του  «δημάρχου των έργων» Γιάννη Τρεπεκλή. Αυτό το όραμά του για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Τώρα τελευταία βέβαια, ο ίδιος και οι υποψήφιοι δημοτικοί του σύμβουλοι διαδίδουν ότι ενδιαφέρονται τάχα και αυτοί να εφαρμόσουν τη διαλογή στην πηγή και να αυξήσουν τα ποσοστά ανακύκλωσης. Πώς άραγε; Mε το να πετούν του κάδους για τα διαφορετικά υλικά στο Τεμπλόνι;

Ας απαντήσουν, για να καταλάβει ο λαός τι θέλουν να κάνουν τέλοσπάντων. Μας έχουν μπερδέψει και έχουν μπερδευτεί οι ίδιοι.
Ή μήπως απλώς παραπλανούν;

Διαβάστε σχετικά: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος συντάσσει τώρα την μελέτη για το εργοστάσιο στο Τεμπλόνι. Δεν υπήρχε μελέτη το 2014.

Αφήστε μια απάντηση