Το Υπουργείο Περιβάλλοντος συντάσσει τώρα την μελέτη για το εργοστάσιο στο Τεμπλόνι. Δεν υπήρχε μελέτη το 2014.

1

Κέρκυρα, 10/4/2019

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος συντάσσει τώρα την μελέτη για το εργοστάσιο στο Τεμπλόνι.
Δεν υπήρχε μελέτη το 2014.

 

Σήμερα αντιπροσωπεία του Συνδυασμού «ΠΡΩΤΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ» με τον υποψ. Δήμαρχο Κερκυραίων Γιώργο Καλούδη και τους υποψ. Δημοτικούς Συμβούλους Σπίγγου Τατιάνα, Μουρμούρη Γεράσιμο, Μάρτη Φώτιο, Χαλικιόπουλο Σπυρίδωνα, Τσενεμπή Χαράλαμπο, Παϊπέτη Ανέστη (Τάσος) και Κιτσάκη Κωνσταντίνο, επισκέφτηκαν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, προκειμένου να έχουν ενημέρωση επικαιροποιημένη για όλα τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα.

Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερωτήματα, μεταξύ άλλων, είπε:

  • Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αποκλειστική υπόθεση του Δήμου. Η Περιφέρεια εμπλέκεται στον έλεγχο.
  • Το 2014 δεν υπήρχε μελέτη κατασκευής εργοστασίου στο Τεμπλόνι, παρά μόνον προμελέτη. Με βάση αυτήν ξεκίνησε ο ανταγωνιστικός διάλογος μεταξύ ενδιαφερόμενων εταιρειών και μόνον ΕΑΝ γινόταν διαγωνισμός και επιλεγόταν ανάδοχος, μόνον τότε ο ανάδοχος θα συνέτασσε την μελέτη.  Ούτε άδεια κατασκευής εργοστασίου υπήρχε, ούτε έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
  • Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Δήμος Κερκυραίων από το 2017 είχε προς διάθεσή του (για διαφημιστικές καμπάνιες, ενημέρωση των κατοίκων της Κέρκυρας για Διαλογή στην Πηγή, αγορά καφέ κάδων κομποστοποίησης κ.λπ.) το ποσό των 4.500.000 ευρώ. Το 2017 πήρε άλλα 4.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, συνολικά είχε διαθέσιμα 8,5 εκατομμύρια ευρώ!!!! τα οποία δεν αξιοποίησε η Δημαρχία Νικολούζου!
  • Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε προσφερθεί να αναλάβει το θέμα των απορριμμάτων αλλά η Δημαρχία του κ. Νικολούζου αρνήθηκε.
  • Το εργοστάσιο θα είναι για 35.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως (ενώ η παραγωγή της Κέρκυρας είναι 70.000 περίπου) στον αδειοδοτημένο χώρο των Αδελφάτων στο Τεμπλόνι. Ο μόνος χώρος για τον οποίο υπάρχει τώρα Άδεια Χώρου Υγειονομικής Ταφής είναι αυτός της Λευκίμμης.  Και το εργοστάσιο αυτό προϋποθέτει Διαλογή στην Πηγή.
  • Για το θέμα της μεταφοράς εκτός Κερκύρας, είπε ότι δεν έγκειται στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας αλλά στον Δήμο Κερκυραίων, κι ότι ο κ. Νικολούζος δεν έχει κάνει αίτηση για μεταφορά. Εφόσον όμως, ζητηθεί από τον Δήμο ο ίδιος δεν θα αρνηθεί.

Η επικαιροποιημένη αυτή ενημέρωση δικαιώνει όλες τις θέσεις μας για ανάγκη προσωρινής μεταφοράς και για άμεση Διαλογή στην Πηγή ως μόνη σοβαρή διέξοδος στο σημερινό αδιέξοδο.

Ο υποψ. Δήμαρχος Γιώργος Καλούδης έθεσε επίσης το αίτημα των Τουριστικών πλοίων (Ημεροπλοίων) της Κέρκυρας να μπορούν να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν τουρίστες από τη σκάλα του Δημάρχου και από το Καφέ Γυαλί.

Ο κ. Γαλιατσάτος απάντησε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει παραδοθεί το κομμάτι της σκάλας του Δημάρχου, άρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα.  Για το Καφέ Γυαλί είπε, ότι ανήκει ακόμα στον ΟΛΚΕ.

Η ενημέρωση διήρκεσε σχεδόν 2 ώρες και ήταν ιδιαίτερα αναλυτική και διαφωτιστική.

Η συζήτηση επί άλλων θεμάτων θα συνεχιστεί άλλη μέρα.

Αφήστε μια απάντηση