Περιβάλλον, Κέρκυρα και Πολιτική

59353346_2180577455356485_6507845948545171456_n

…Κι έτσι, Αφροδίτη των νησιών, με κρίνο
και ρόδο πλουμιστή, γιομάτη γλύκες,
Κέρκυρα, απ’ του Ουρανού το αίμα εβγήκες

Έτσι τελειώνει ο Λορέντζος Μαβίλης το σονέτο του για την γέννηση του νησιού μας, ένα από τα σονέτα με τα οποία ύμνησε την ομορφιά της Κέρκυρας. Το ήπιο κλίμα, η βροχή, η θάλασσα, ο δυνατός ήλιος μαζί με το πέρασμα του ανθρώπου έπλασαν ένα τόπο που ταλαντεύεται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Το περιβάλλον της Κέρκυρας μαζί με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε από τους κατοίκους, απόρροια και αυτός της αλληλεπίδρασης ιστορίας και περιβάλλοντος, συνθέτουν ένα μοναδικό μνημείο. Αυτό το μνημείο καλούμαστε οι σημερινοί Κερκυραίοι να διαχειριστούμε.

Ο χρόνος πότε έχει επουλωτικό άγγιγμα και πότε διαβρωτικό, η έντονη μεταπολεμική τουριστική και οικιστική ανάπτυξη έφερε εμφανή πλήγματα στο νησί με καταστροφή του τοπίου ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και όχι τόσο εμφανή με μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, των υδάτινων όγκων και της θάλασσας.

Αυτό λοιπόν το μνημείο περιβάλλοντος και πολιτισμού εμείς οι ίδιοι οι Κερκυραίοι, εμείς που αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι του, εμείς καθημερινά το υποβαθμίζουμε. Η ευθύνη είναι ακέραια δική μας και είναι συλλογική. Η ευθύνη είναι δική μας γιατί οι ίδιοι ως άτομα δεν σεβόμαστε την Κέρκυρα, οι ίδιοι την πληγώνουμε. Η ευθύνη όμως είναι δική μας και γιατί διαχρονικά κάνουμε λάθος επιλογές, γιατί με την ψήφο μας επιλέγουμε αυτόν που το κόμμα ορίζει, αυτόν που θα υπηρετήσει το κόμμα και τους παρατρεχάμενους του. Η ευθύνη είναι δική μας γιατί το κριτήριο μας στις εκλογές δεν βασίζεται στην αξιοκρατία, αλλά στην εγγύτητα. Αντί δηλαδή να ψηφίσουμε τον πολλά υποσχόμενο άγνωστο ψηφίζουμε τον ανίκανο εξάδελφο. Η ευθύνη είναι δική μας γιατί ψηφίζουμε χωρίς να ενημερωθούμε έχοντας και εάν, μόνο μία επιφανειακή γνώση των θεμάτων και των προτάσεων. Η ευθύνη είναι δική μας γιατί αντί να επιλέξουμε ως κοινωνία τον καλύτερο και αυτόν να αναδείξουμε μοιράζουμε τις ψήφους μας στις μετριότητες. Εμείς οι σημερινοί κάτοικοι του νησιού είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας και σε όλες τις ερχόμενες γενιές για την βλάβη που προκαλούμε. Το μνημείο Κέρκυρα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις εφήμερες ζωές μας και αυτό το μνημείο του οποίου είμαστε κομμάτι πρέπει να αγκαλιάσουμε και να περισώσουμε.

Πόσο όμως εύκολο είναι όχι μόνο να διαφυλάξεις το περιβάλλον, αλλά και να αποκαταστήσεις τις βλάβες που έχει υποστεί; Δεν είναι εύκολο και όποιος υπόσχεται θαύματα ψεύδεται ή δεν γνωρίζει. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα πολυδιάστατο και βαθιά επιστημονικό. Είναι ένα θέμα του οποίου η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική. Επιστήμη, κοινωνία, οικονομία, πολιτισμός, παιδεία, και άλλοι τομείς πρέπει να εμπλακούν για να υπάρχει θετική έκβαση της προσπάθειας. Σε διαφορετική περίπτωση και ιδιαίτερα εάν αδαείς αναλάβουν την λήψη των σχετικών αποφάσεων υπάρχει κίνδυνος να γίνουν τραγικά και δύσκολα αναστρέψιμα λάθη.

Στην Κέρκυρα οι προηγούμενες δημοτικές αρχές αγνόησαν παντελώς το περιβάλλον. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με απορρίμματα, ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είναι κορεσμένος με τα συσσωρευμένα απορρίμματα να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και το γειτονικό οικοσύστημα λιμνών. Στη Σπηλιά τα λύματα ρέουν ακατέργαστα στη θάλασσα και οι βιολογικοί καθαρισμοί στην καλύτερη περίπτωση λειτουργούν οριακά. Οι ίδιοι άνθρωποι που δημιούργησαν το πρόβλημα αντί να ζητήσουν συγγνώμη και να αποσυρθούν στη λήθη προσπαθούν εναγωνίως να μας πείσουν ότι θα το λύσουν. Εάν όμως εκλεγούν και πάλι τα ίδια συμφέροντα που εξυπηρετούσαν τότε θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν, είτε αυτά είναι κομματικά, είτε οτιδήποτε άλλο.

Είναι αδιανόητο, με την Κέρκυρα ευρισκόμενη στην μεγαλύτερη ίσως περιβαλλοντική κρίση που έχει γνωρίσει, πολίτες να σκέφτονται να ψηφίσουν πρώην δημάρχους, πρώην αναιμικές αντιπολιτεύσεις, όλοι υποχείρια κομμάτων που κατέστρεψαν την Ελλάδα και συστηματικά καταστρέφουν για χρόνια τώρα την Κέρκυρα. Είναι αδιανόητο οι πολίτες να σκέφτονται να ψηφίσουν μικρές άπειρες ομάδες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι Κερκυραίοι πολίτες πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα, πρέπει να σκεφτούμε τον τόπο μας, πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον μας, πρέπει να επιλέξουμε την καλύτερη, ανεξάρτητη καθαρά Κερκυραϊκή ομάδα και συσπειρωμένοι όλοι αυτήν να ψηφίσουμε. Η ομάδα αυτή υπάρχει, είναι η “Πρώτα η Κέρκυρα”.

Αφήστε μια απάντηση